Zážitkové dopoledne s Laskavým šálkem v našem tréninkovém bistru

16.11.2022

Dne 4.11.2022 k nám do našeho bistra Spirála v rámci projektu Laskavý šálek zavítala paní Vlková, odbornice na kávu z firmy Tchibo, aby nám řekla něco o kávě, vzniku, její přípravě a předala nám i další zajímavé informace.


Káva

Jako první jsme si povídali o kávě obecně. Káva se dělí do tří základních typů, a to Arabica, Robusta a Liberica. Nejkvalitnější káva je Arabica. Je dražší než Robusta a zrnko kávy Arabica poznáme podle toho, že je na něm zářez ve tvaru písmene S. Robusta má na zrnku zářez rovný a je to káva levnější. Káva Liberica je plodem stromu měřícího až 12 metrů. Z tohoto typu kávy se vyrábějí likéry a sirupy. Mysleli jsme si, že když známe druhy káv, tak že víme o kávě plno informací. Paní školitelka nás však přesvědčila o opaku. Dozvěděli jsme se například, že káva se nevaří, ale připravuje. Voda na kávu by totiž neměla mít 100 °C, ale pouze 90 °C. Delší průtok při přípravě kávy zajišťuje to, že tam bude více kofeinu. Proto malé espresso má méně kofeinu než třeba větší lungo. I povrch připravené kávy má svá pravidla. Měl by při správné přípravě mít barvu lískového oříšku. Co nás ale překvapilo byla skutečnost, že nejvíce se káva pije v severských zemích jako v Norsku či Švédsku. Káva je nejprodávanější komoditou na světě.


Kávovník

Dále jsme se zaměřili na samotný ovocný strom, který plodí zrnka kávy. Jedná se tedy o dřevinu, jejíž plod se sklízí červený až fialový. Plody kávovníku po sběru už nedozrávají. Musí být zralé už při samotném sběru, který probíhá ručně. Kávovník se hlavně pěstuje v tropickém pásmu, protože potřebuje sluneční svit a déšť. Strom kávovníku může dorůst do výšky až 10 m a sestříhává se.

Kávovník byl objeven v 9. století v Etiopii. Paní Vlková nám pověděla i zajímavou pověst o vzniku kávy, kdy pastevec koz zjistil, že jeho kozy po pozření plodů kávovníku jsou aktivní jako nikdy předtím. Pastevec plody zanesl knězi s tím, že objevil zázračné plody, díky kterým jsou jeho kozy aktivní. Kněz plody hodil do ohně, protože měl strach, že to je ďáblova lest. V tom okamžiku se zrnka začala pražit a nádherně vonět. Kněze vůně zaujala, a tak se tento rituál přípravy kávy ujal a káva se praží dodnes.


Alternativní příprava kávy

Poté jsme se zaobírali alternativní přípravou kávy. Konkrétně se jednalo o přípravu kávy pomoci French pressu, Dripperu a pomocí italské moka konvičky. Jako první jsme si povídali o French pressu. Ten byl vynalezen v 19. století ve Francii. Jedná se o nádobku s pístem, který se stlačuje. Správné množství je 9 g kávy na 1 šálek. Paní školitelka nám i doporučila, že by z důvodu zajištění vyšší kvality kávy nedoporučovala kupovat nejlevnější model French pressu. Dále jsme si povídali o Dripperu, který vymyslel italský chemik. Káva v Dripperu může stát dlouho po přípravě, na rozdíl od French pressu, ze kterého se musí hned přelít do šálku. U Dripperu se doporučuje na jeden šálek množství 8 až 9 g kávy. Při použití italské moka konvičky je kvalita kávy porovnatelná s přístrojem na přípravu kávy. Dává se do ní středně jemně pomletá káva. I v ní může hotová káva zůstat stát delší dobu. Káva se v italské konvičce nesmí udusávat.

V našem tříhodinovém školení jsme si stihli říct něco málo i o zajímavých druzích kávy. Probrali jsme například Cibetkovou kávu nebo kávu Blue Mountain, které patří mezi nejdražší kávy na světě a jejich cena za kilogram se pohybuje okolo tisíců korun. Byli jsme překvapeni, že pravá studená káva není káva se zmrzlinou nebo ledy, ale jedná se o kávu, která se zalije studenou vodou a nechá se louhovat 15 až 20 hodin. Bezkofeinová káva se pro změnu vyrábí tak, že se namočí zelená kávová zrnka do horké vody a předpaří se. Turecká káva či zkráceně turek neboli káva s lógrem je varianta kávy připravované z více pomleté kávy s malou hrubostí zalitím a spařením vroucí vodou a měla by se vypít do 5 minut, jinak podle paní školitelky by taková káva mohla způsobit zdravotní problémy.


Závěr

Jsem přesvědčena, že školení o kávě bylo pro všechny moc přínosné a bavilo nás. Paní školitelka by dokázala o kávě mluvit další hodiny. Jelikož jsme ale měli omezený čas, tak slíbila, že se s námi ještě setká a předá nám další důležité znalosti. Už teď se těšíme na další kávové setkání.


Andrea z STD